Mit kell tudni az üreg töltelékéről és az eljárásról

A töltelékek kezelik a fogszuvasodást, megakadályozva a további károkat és a fogvesztést, valamint a fájdalom és a fertőzés lehetőségét. A fogat lyukát vagy üregét tömítik.

Az üreg kitöltése némi kellemetlenséget okozhat, de nem okozhat fájdalmat. Bárki, aki mérsékelt vagy súlyos fájdalmat tapasztal az eljárás alatt vagy után, értesítse fogorvosát. Az alábbiakban leírjuk az anyagokat a töltelékben, és részleteket adunk az eljárásról, beleértve azt is, hogy mennyibe kerül az informatika, és mikor kell kapcsolatba lépni a fogorvossal.

Töltések típusai

Van néhány típusú töltelék, köztük:

 • Amalgam töltelékek: Amalgam a különböző fémek ezüst keveréke, olyanok Mint réz, ón és higany. Ezek a töltelékek megfelelőbbek lehetnek a hátsó molárisokhoz. Az anyag tartós és hosszú ideig tart.
 • Kompozit töltelékek: Az anyag fogszínű, és gyanta és üvegből áll.
 • Üvegi ionomer töltések: Az anyag fogszínű és porított üvegből is készül, amely a fogakhoz kötődik. Ezek a töltelékek felszabadítják a fluoridot, hogy megakadályozzák a fogak további hanyatlását.
 • Arany töltelékek: Az anyag réz, arany és egyéb fémek ötvözete. Ezek a legmegőrző legmegfelelőbb töltelékek, amelyek legalább 20 évig tartanak.

A gyanta-alapú kompozit és az üveg ionomer töltések kevésbé tartósak, mint az amalgám töltelékek. Ugyanakkor ezek szintén kevésbé láthatók és nem tartalmaznak nehézfémeket.

Az Élelmiszer- és Gyógyszerügynökség (FDA) megjegyzi, hogy a gyanta-alapú töltelékek szintén többet fizetnek, és idővel csökkenhetnek, ami a fog és annak kitöltése közötti hiányosságokat eredményez.

Az amalgám töltelékek biztonságosak?

amalgám töltelékek alacsony szintű higanygőzt engedhetnek el, különösen a töltelék elhelyezése és eltávolítása során. Az FDA szerint azonban a felszabadult higanygőz szintje alacsony a toxicitási jelekhez képest.

Az FDA arra a következtetésre jutott, hogy a higanynak kitett kitöltésekből való kitettség nem vezet káros egészségügyi hatásokhoz az általános népességben, ideértve a sclerosis multiplexben, a Parkinson -kórban vagy az Alzheimer -kórban szenvedő embereket.

Egyeseknek azonban nagyobb a kockázata, hogy ez a gőz negatív hatásait tapasztalja meg az Amalgam töltelékekből. Ez a csoport olyan embereket foglal magában, akik:

 • Terhes vagy azt tervezik, hogy
 • mellkas- vagy szoptatás
 • 6 évnél fiatalabb
 • károsodott vesefunkciója
 • ismert allergia az amalgám töltelékekkel szemben
 • már létező neurológiai állapotuk van

A lehetséges hatásokkal kapcsolatban a lehetséges hatásokkal kapcsolatban aggódnak Az Amalgam töltelékeinek más lehetőségeit kell megvitatnia a fogorvosukkal.

Ezenkívül az FDA nem javasolja, hogy az amalgám kitöltését kicseréljék vagy távolítsák el, ha jó állapotban van, és alatta nincs bomlás jele. Ennek oka az, hogy a felesleges eltávolítás az egészséges fogszerkezet elvesztését és a higanygőzök szükségtelen kitettségét eredményezheti.

eljárás

A töltés általában hivatali eljárás. A gyermekek és a súlyos fogorvosi szorongásban szenvedő személyek szedációt vagy akár általános érzéstelenítést igényelhetnek. Ha egy személynek bármilyen módon fel kell készülnie az eljárásra, fogorvosuk előzetesen értesíti őket.

Mire számíthat az eljárás során

A lépések a töltés helyétől és az alkalmazott anyagoktól függően változhatnak. De az általános lépések a következők:

 1. A fogorvos zsibbadó gélt alkalmaz az ínyre. Miután ez hatályba lépett, egy helyi érzéstelenítést injektálnak az ínybe.
 2. Fúró vagy más speciális szerszám segítségével a fogorvos eltávolítja a fog romlott területét.
 3. Ezután kitöltik a fogat lyukat.
 4. Végül csiszolják a tölteléket, és beállíthatják, hogy az ember harapása normálisnak érezze magát.

welltone amazon Az Ön Domain neve

Ha kompozit töltőanyagot használnak, akkor a fogorvosnak „gyógyítani” kell, vagy meg kell keményítenie, akkor egy speciális fényben.

utógondozás és gyógyulás

A fogorvos azt javasolhatja, hogy ne enni vagy ivni, amíg a zsibbadó gyógyszer nem vesz igénybe. Ennek célja annak megakadályozása, hogy egy ember véletlenül megharapja a nyelvét vagy az arcuk belsejét.

Fogfájdalom a töltés után

Kisebb fájdalom vagy kellemetlenség lehet, és a tőzsdén kívüli gyógyszerek, például az ibuprofen (advil, motrin) vagy acetaminofen (tylenol) Segítség.

Máskor fájdalom fordulhat elő, mert a fogak nem illeszkednek jól a töltelék miatt. Ezt a kérdést Malocclusion -nak hívják, és a fogorvosnak ki kell javítania azt, hogy megakadályozza a további kellemetlenségeket.

Fogérzékenység töltés után

Az ember megnövekedett érzékenységet tapasztalhat a meleg és hideg iránt a töltelék után. Ez előfordulhat a kisebb idegirritáció, az ínyirritáció vagy a fúrás miatti gyulladás miatt.

Ezek az érzések általában az idő múlásával javulnak. Ha a jobb helyett rosszabbá válnak, hívja a fogorvosot. Bizonyos esetekben az érzékenység egy kompozit töltelék csökkenéséből adódhat.

Tudjon meg többet a fogérzékenységről egy töltés után.

mikor vegye fel a kapcsolatot egy fogorvossal egy töltés után

Az a személy, aki az alábbiak bármelyikét tapasztalja meg, tudatja a fogorvosuknak:

 • Súlyos vagy súlyos fájdalom
 • Láz
 • Az íny vörössége vagy melegsége
 • Súlyos fogérzékenység
 • duzzanat

Mennyibe kerül?

A töltés költsége a szájban, a felhasznált anyagban és az üreg méretétől függ.

A Medicare nem fedezi a legtöbb fogászati eljárás költségeit, beleértve a töltelékeket is.

Hogyan lehet tölteni alacsonyabb költséggel

Az államoknak a Medicaid által fedezett gyermekek fogászati ellátását kell biztosítaniuk. A felnőttek fogászati ellátást is kaphatnak a Medicaid alatt, állampolitikájuktól függően.

Az eljárás megfizethetőbbé tétele érdekében az ember azt is figyelembe veheti:

 • Fogászati klinikák csökkentett költségekkel: Néhányan ingyenesen, alacsony költséggel kínálhatnak fogászati ellátást csúszó skálán. A NeedeyMeds több mint 4000 fogászati klinikát tartalmaz az Egyesült Államokban, amelyek segíthetnek.
 • Fogorvosi iskolák: Az oktatási létesítmények lehetővé teszik a hallgatók számára, hogy tapasztalatokat szerezzenek a tapasztalt fogorvosok felügyelete alatt, és csökkentett költségekkel szolgálnak. Egy személy megtalálhat egy iskolát, amely ezt az online eszközt használja.
 • Finanszírozási tervek: Egyes fogorvosi gyakorlatok fizetési terveket kínálnak, hogy gondozásukat megfizethetőbbé tegyék. Vannak fogászati finanszírozási szervezetek is, például a gondozási jóváírás.

Cserélni kell -e a töltelékeket?

Az American Dental Association (ADA) szerint az összes tölteléket végül ki kell cserélni. Ennek oka az, hogy az anyagok étkezés, ivás, összeszorítás és a fogak őrlése miatt elhasználódnak.

Kopott vagy sérült töltelék lehet a baktériumok belépési pontja, ami új fogszuvasodáshoz és esetleg fogvesztéshez vezet. Előfordulhat, hogy egy személy nem veszi észre, hogy kitöltése elhasználódott, ezért fontos, hogy rendszeresen ellátogasson a fogorvosra.

Lehet -e egy ember tölteni terhesség alatt?

Az ADA szerint biztonságos a terhesség alatt kitöltött üreg, amely azt is megjegyzi, hogy a terhes embereknek fokozott az ínygyulladás és a fogszuvasodás kockázata.

Összességében fontos, hogy a rutin fogorvosi kinevezéseket terhesség alatt tartsuk.

Összegzés

Egy fogászati töltelék keze a fogakkal. A kitöltés megakadályozhatja a további károkat, csökkentheti a fájdalom és a fertőzés kockázatát, és elősegítheti a fogászati egészség fenntartását.

Különböző típusú töltelékek vannak, beleértve az amalgámot, az aranyat, a kompozitot és az üveg ionomert. Az embernek meg kell vitatnia a lehetőségeket fogorvosával. A kitöltés után az ember enyhe érzékenységet vagy kellemetlenséget tapasztalhat. Bárki, aki jelentősebb fájdalmat vagy érzékenységet tapasztal, vagy egy fertőzés jeleit, például lázot vagy duzzanatot, vegye fel a kapcsolatot a fogorvosukkal.

Q:

Mennyi ideig tart az eljárás, és mennyibe kerül?

Anonim

A:

Az üreg méretétől és helyétől, valamint a felhasznált töltőanyagtól függ. Általában 20 perc-1 óra és körülbelül 150-350 dollár.

Jennifer Archibald, A DDS válaszok az orvosi szakértőink véleményét képviselik. Az összes tartalom szigorúan információs, ezért nem szabad orvosi tanácsadásnak tekinteni. A mai orvosok szigorú beszerzési iránymutatásokkal rendelkeznek, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a szerkesztői politika elolvasásával.

Contents